Przepis znany i lubiany, tutaj prezentuję wersję mojej mamy. Sałatkę najłatwiej przygotowuje się ze składników, które i tak gotuje się w nadmiarze do sałatki warzywnej.
Śledzie pod kołderką
Składniki
- śledzie ala matiasy, cebula, olej lniany/ rzepakowy
- lub gotowe ala matiasy z oleju 5 szt
- ziemniaki gotowane w mundurkach 3 szt
- marchew gotowana w mundurku 1 duża sztuka
- jajo 4 szt
- por biała część
- jabłko
- majonez opcjonalnie zmieszany z jogurtem
- pieprz
- coś zielonego do dekoracji- u mnie szczypior
Składniki
- śledzie ala matiasy, cebula, olej lniany/ rzepakowy
- lub gotowe ala matiasy z oleju 5 szt
- ziemniaki gotowane w mundurkach 3 szt
- marchew gotowana w mundurku 1 duża sztuka
- jajo 4 szt
- por biała część
- jabłko
- majonez opcjonalnie zmieszany z jogurtem
- pieprz
- coś zielonego do dekoracji- u mnie szczypior

Potrzebne przybory kuchenne
tarka z grubym oczkiem
Etapy przygotowania
Na półmisku układa się warstwę startych na grubym oczku ziemniaków, potem marchewki, potem jabłka i nakłada się warstwę majonezu. Można dołożyć jogurtu dla lekkości ale taka sałatka ma krótszy termin przydatności, po dwóch dniach może zacząć podchodzić wodą. Na to układa się warstwę pokrojonych śledzi. Kupuje solone płaty, odmaczam je lekko i dodaję posiekaną cebulę, pieprz i olej lniany lub rzepakowy. Teraz warstwa posiekanego pora, warstwa majonezu i starte jaja. Gotowe!
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 69

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 354

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 143

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 103
Ostatnio komentowane przepisy

Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Nabiał
- Ser
- Kurczak
- Placki
- Rolady
- Szynki
- Dla zdrowia
Odsłon: 69

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 354

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 143

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 103


Składniki
- śledzie ala matiasy, cebula, olej lniany/ rzepakowy
- lub gotowe ala matiasy z oleju 5 szt
- ziemniaki gotowane w mundurkach 3 szt
- marchew gotowana w mundurku 1 duża sztuka
- jajo 4 szt
- por biała część
- jabłko
- majonez opcjonalnie zmieszany z jogurtem
- pieprz
- coś zielonego do dekoracji- u mnie szczypior
Na półmisku układa się warstwę startych na grubym oczku ziemniaków, potem marchewki, potem jabłka i nakłada się warstwę majonezu. Można dołożyć jogurtu dla lekkości ale taka sałatka ma krótszy termin przydatności, po dwóch dniach może zacząć podchodzić wodą. Na to układa się warstwę pokrojonych śledzi. Kupuje solone płaty, odmaczam je lekko i dodaję posiekaną cebulę, pieprz i olej lniany lub rzepakowy. Teraz warstwa posiekanego pora, warstwa majonezu i starte jaja. Gotowe!
Smacznego :)
Smaczna i super wygląda :)
fajny ten mundurek :)
Pyszotka:)
Bardzo apetycznie wygląda :)
Wyglądają przepysznie :)