Do góry

Sałatki Przepis na:

słodko-ostra sałatka z kurczakiem i mango

słodko-ostra sałatka z kurczakiem i mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2159

Dodano:

Odsłon: 18335

Lato jest okresem, kiedy przyrządzane przeze mnie posiłki stają się bardziej kolorowe i lżejsze. W tym czasie dużo kombinuję w kuchni i mam odwagę łączyć ze sobą przeróżne produkty. Szczególnie bliska jest mi mieszanka ostro-słodka z dodatkiem kwaskowej nuty. Do kulinarnych eksperymentów najlepiej nadaje sałatka - jest to wdzięczne danie pod tym względem. Mnogość kombinacji w przypadku składników jest tak wielka, że ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia.

Składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka, 1 puszka kukurydzy , 4 placki tortilli
  • 1 mango, 1 cebula, 1 papryka, 1 pudełko roszponki
  • garść orzechów ziemnych niesolonych, pół łyżeczki nasion chia, 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ostrej przyprawy do kurczaka/ możecie użyć łagodnej, foremki do pieczenia babki
  • składniki dresingu: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki miodu, 0,5 limonki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
słodko-ostra sałatka z kurczakiem i mango

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w 1 cm kwadraty, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka - odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm paski. Cebulę kroimy w pióra a paprykę w kostkę. Orzechy prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) przez ok 3-minuty. Otwieramy puszkę kukurydzy i odsączamy. Filety z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażmy na patelni bez dodatku oleju.

  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Placki tortilli układamy natłuszczonych oliwą foremek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 5-7 minut. Wyjmujemy placki po przestygnięciu (jeżeli mamy jedną foremkę czynność tę powtarzamy).

  3. Przygotowujemy dresing
    W miseczce energicznie mieszamy ze sobą oliwę miód i sok z połowy limonki.
    Sposób podania sałatki
    Do upieczonych miseczek nakładamy na przemian roszponkę, mango, kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę. Wierzch sałatki polewamy dresingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami i nasionkami chia.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń