Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato jest okresem, kiedy przyrządzane przeze mnie posiłki stają się bardziej kolorowe i lżejsze. W tym czasie dużo kombinuję w kuchni i mam odwagę łączyć ze sobą przeróżne produkty. Szczególnie bliska jest mi mieszanka ostro-słodka z dodatkiem kwaskowej nuty. Do kulinarnych eksperymentów najlepiej nadaje sałatka - jest to wdzięczne danie pod tym względem. Mnogość kombinacji w przypadku składników jest tak wielka, że ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 133
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 133
Składniki
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w 1 cm kwadraty, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka - odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm paski. Cebulę kroimy w pióra a paprykę w kostkę. Orzechy prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) przez ok 3-minuty. Otwieramy puszkę kukurydzy i odsączamy. Filety z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażmy na patelni bez dodatku oleju.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Placki tortilli układamy natłuszczonych oliwą foremek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 5-7 minut. Wyjmujemy placki po przestygnięciu (jeżeli mamy jedną foremkę czynność tę powtarzamy).
Przygotowujemy dresing W miseczce energicznie mieszamy ze sobą oliwę miód i sok z połowy limonki. Sposób podania sałatki Do upieczonych miseczek nakładamy na przemian roszponkę, mango, kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę. Wierzch sałatki polewamy dresingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami i nasionkami chia. Smacznego!