Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubimy kuchnię chińską? Lubimy surówki podawane do różnych dań mięsnych, które smakują jakby były zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie? To bardzo proste do zrobienia w domu. Dzisiaj proponujemy kapustę z marchewką i cebulą jak „od Chińczyka”.
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2096
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1242
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 48
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 63
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 65
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 59
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 2096
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1242
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 48
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 63
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 65
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 59
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .
Ocet oraz olej wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować. Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać.
Surówka jak "od Chińczyka" najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, ale na szybko jest też smaczna. Słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Można przygotować nieco większą jej ilość i trzymać przez kilka dni w lodówce najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Surówka z białej kapusty „od Chińczyka” to doskonały dodatek do mięs pieczonych i smażonych, do domowych hamburgerów oraz dań z grilla. Może być również użyta jako podstawa do sałatek z dodatkiem majonezu czy sosu czosnkowego. Smakuje wybornie jako dodatek do wszystkich wyżej wymienionych dań!