Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubimy kuchnię chińską? Lubimy surówki podawane do różnych dań mięsnych, które smakują jakby były zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie? To bardzo proste do zrobienia w domu. Dzisiaj proponujemy kapustę z marchewką i cebulą jak „od Chińczyka”.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 523
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10512
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13472
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2730
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 523
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 10512
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13472
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2730
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .
Ocet oraz olej wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować. Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać.
Surówka jak "od Chińczyka" najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, ale na szybko jest też smaczna. Słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Można przygotować nieco większą jej ilość i trzymać przez kilka dni w lodówce najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Surówka z białej kapusty „od Chińczyka” to doskonały dodatek do mięs pieczonych i smażonych, do domowych hamburgerów oraz dań z grilla. Może być również użyta jako podstawa do sałatek z dodatkiem majonezu czy sosu czosnkowego. Smakuje wybornie jako dodatek do wszystkich wyżej wymienionych dań!