Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Pieczywo
      • Wędliny
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Sałatki
  • Surówka kiszona z cukinii i kapusty
  • Sałatki
  • Przepis na
Odsłon: 21587 31.07.2021

Surówka kiszona z cukinii i kapusty

Przepis dnia: 21-08-2021

do 15 min
15 min
>6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Surówka kiszona z cukinii z młodą kapustą i dodatkiem marchewki jest nie tylko smaczną propozycją na surówkę do obiadu, ale i kolejnym sposobem na wykorzystanie cukinii w kuchni. Bardzo pożądanym w środku lata, gdy znów królową ogródka okazuje się być cukinia. Bo skoro każdego dnia zrywamy po kilka/kilkanaście owoców, to wszelkie pomysły na ich zagospodarowanie są mile widziane. Zebrałam tych pomysłów już całkiem sporo, a wszystkie opisane przeze mnie znajdziesz na blogu. I oto dziś surówka kiszona z cukinii z dodatkami dołącza do tego zacnego grona.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

konhambos
konhambos
Dania główne

Stek Strindberga

Dania główne Stek Strindberga

Stek Strindberga to danie z wołowiny. Wybrałam rumsztyk, ale czasami używa si...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 12059

do 30 min 30 min
20
wałek
wałek
Zupy

Rosół z lanymi kluskami

Zupy Rosół z lanymi kluskami

Rosół często gości na naszych świątecznych stołach. Cieszy się nieustająco o...

  • Impreza
  • Polska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Jajka

Odsłon: 155

> 60 min >60 min
2
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Kiełbasa drwala.

Wędliny Kiełbasa drwala.

Kiełbasa drwala zrobiona jest z boczku świeżego i szynki wieprzowej w stosunk...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy
  • Szynki

Odsłon: 1403

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z jabłek na zimę

Przetwory Kompot z jabłek na zimę

Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rod...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty

Odsłon: 65

do 60 min 60 min
1
wałek
wałek
Przekąski

Pasztet drobiowy z warzywami

Przekąski Pasztet drobiowy z warzywami

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy j...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Pierogi
  • Ciasta
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 144

do 60 min 60 min
1
londonsky
londonsky
Zupy

Thukpa - zupa sherpów górskich, jak zimny prysznic

Zupy Thukpa - zupa sherpów górskich, jak zimny prysznic

JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Imbir
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 55

do 60 min 60 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

konhambos
konhambos
Dania główne

Stek Strindberga

Dania główne Stek Strindberga

Stek Strindberga to danie z wołowiny. Wybrałam rumsztyk, ale czasami używa si...

  • Amerykańska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 12059

do 30 min 30 min
20
wałek
wałek
Zupy

Rosół z lanymi kluskami

Zupy Rosół z lanymi kluskami

Rosół często gości na naszych świątecznych stołach. Cieszy się nieustająco o...

  • Impreza
  • Polska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Jajka

Odsłon: 155

> 60 min >60 min
2
kuchmariola63
kuchmariola63
Wędliny

Kiełbasa drwala.

Wędliny Kiełbasa drwala.

Kiełbasa drwala zrobiona jest z boczku świeżego i szynki wieprzowej w stosunk...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy
  • Szynki

Odsłon: 1403

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z jabłek na zimę

Przetwory Kompot z jabłek na zimę

Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rod...

  • Owoce
  • Jabłka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty

Odsłon: 65

do 60 min 60 min
1
wałek
wałek
Przekąski

Pasztet drobiowy z warzywami

Przekąski Pasztet drobiowy z warzywami

Najczęściej mięso z rosołu wykorzystujemy jako farsz do pierogów lub dajemy j...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Pierogi
  • Ciasta
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 144

do 60 min 60 min
1
londonsky
londonsky
Zupy

Thukpa - zupa sherpów górskich, jak zimny prysznic

Zupy Thukpa - zupa sherpów górskich, jak zimny prysznic

JEŻELI CHCEMY DOBRZE UMRZEĆ, TO MUSIMY DOBRZE ŻYĆ - MOTTO VINCENZA PRIESSNITZ...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Imbir
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 55

do 60 min 60 min
1
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Sałatki
Smaker

Surówka kiszona z cukinii i kapusty

Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
>6 osób

Składniki

  • pół dużej główki młodej kapusty (około 1300 g)
  • 2 średnie cukinie ze skórką (około 900 g)
  • 5-6 marchewek ze skórką (około 400 g)
  • pęczek koperku
  • sól kamienna niejodowana w ilości 1,5% masy warzyw – u mnie 40 g, bo warzyw ogółem miałam 2600 g

Sposób przygotowania:

1

Dzisiejszy przepis stanowi modyfikację i rozwinięcie mojego wcześniejszego pomysłu, który opisałam na blogu (zapraszam!)

2

Młodą kapustę obierz z uszkodzonych i brzydkich zewnętrznych liści. Opłucz ją, podziel na pół i jedną z połówek poszatkuj. W sumie tej kapusty ma być około 1300 g, jeśli więc dysponujesz niewielką główką kapusty – poszatkuj całą. Na wadze kuchennej postaw sporą miskę, wytaruj i włóż do miski poszatkowaną kapustę. W ten sposób dowiesz się, ile tej kapusty jest (wagowo). Potrzebujesz tej wiedzy, bo pozostałych warzyw (czyli cukinii i marchewki) ma być tyle samo. W surówce połowę składu stanowi młoda kapusta, a drugą połowę – cukinia i marchew (z przewagą cukinii, u mnie to jakieś 900 g).

3

Cukinie umyj, nie obieraj i nie pozbawiaj pestek, bo są przecież młodziutkie, dzięki czemu mają miękką skórkę i małe miękkie nasiona. Odetnij oba końce i zetrzyj owoce na dużych oczkach tarki. Włóż do miski z kapustą – nie zapomnij zważyć cukinii.

4

Ładne marchewki wyszoruj, odetnij i odrzuć oba końce, młodej marchwi nie obieraj ze skórki. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do miski z kapustą i cukinią, nie zapominając o ważeniu. Posiekaj opłukany koperek, dodaj do miski z warzywami.

5

Teraz kolej na sól – trzeba użyć jej w stężeniu 1,5%. A to oznacza, że do moich 2600 gramów warzyw dosypałam 40 gramów soli kamiennej niejodowanej (jak zawsze – z Kłodawy). Jeśli w Twojej misce jest mniej lub więcej warzyw – musisz samodzielnie obliczyć proporcję. To nie jest trudne, ale w razie kłopotów – chętnie pomogę. Po wsypaniu soli do miski wymieszaj wszystko dłonią, przykryj ściereczką i zostaw na kilka godzin, aż warzywa puszczą sporo soku.

6

Gdy już warzywa w misce wypuszczą dużo soku (co trwa zazwyczaj kilka godzin i proces ten bywa nazywany morzeniem), należy włożyć je do jednego większego słoja lub kilku mniejszych. Wkładaj partiami, każdą solidnie ugniatając – tak, by każda warstwa przed włożeniem następnej pokryła się sokiem.

7

Słoiki zamknij (zakręć), postaw na wszelki wypadek na tacy lub talerzu. Bo czasem się zdarza, że kiszonki wyciekają ze słoja podczas burzliwej fermentacji. Kiszonkę trzymaj na blacie przez 3 dni. Po tym czasie jest już pyszna, bo jeszcze nie tak bardzo kwaśna. Można jeść i warto wstawić do lodówki po to, aby spowolnić proces kiszenia. Ale jeśli lubisz kwaśniejsze smaki – pozostaw kiszonkę na blacie na tak długo, jak zechcesz.

8

Aha, jeszcze jedno – tuż przed podaniem dobrze jest wzbogacić surówkę niewielkim dodatkiem dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno – ja szczególnie polecam konopny, lniany, makowy, dyniowy albo rydzowy (z lnianki siewnej). Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2023 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki