Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W słoneczne, upalne dni nic nie orzeźwia lepiej niż klasyczny drink Mojito. Idealne trio w postaci brązowego cukru, limonki i mięty przynosi soczystość i przyjemny smak. Co powiesz, by te elementy przenieść do lekkiej przekąski? Surówka Mojito to maksimum zielonego koloru i wakacyjnego smaku. Podany przepis zawiera zielone ogórki, melony i jabłka, ale możesz także dorzucić gruszki, awokado, winogrona czy łodygi selera naciowego - czyli składniki, które nie tylko doskonale cię orzeźwią, ale też zagwarantują solidny zastrzyk antyoksydantów i witamin - tak bardzo potrzebnych, gdy chcemy zadbać o płaski brzuch i nieskazitelną cerę. Pamiętaj, aby porządnie schłodzić surówkę przed podaniem. Obiecujemy, że nie skończy się na jednej porcji.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4213
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416643
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4213
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416643
Składniki
Pracę zacznij od wykonania dressingu. W szklance połącz olej, sok z limonki i cukier. Energicznie wymieszaj widelcem, by cukier się rozpuścił. Na otwartej dłoni połóż listki mięty i uderz w nią drugą dłonią kilka razy, by uwolnić z rośliny cały aromat. Drobno posiekaj miętę i dodaj do sosu. Ponownie wymieszaj i odstaw, by smaki się połączyły.
Umyj jabłka i ogórki, usuń nasiona, pokrój je w kostkę i wrzuć do miski. Możesz zachować skórkę, aby sałatka była bardziej chrupiąca. Obranego melona także pokrój w kostkę i dodaj do jabłek i ogórków. Wlej do miski sos, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić solą i czarnym pieprzem, ale nie jest to koniecznie. Wstaw sałatkę do lodówki i schładzaj przez co najmniej 30 minut. Sałatkę Mojito podawaj samodzielnie lub jako dodatek do dań z grilla.