Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka obiadowa

Surówka obiadowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4784

Dodano:

Odsłon: 741

Smaczna i pełna witamin surówka z młodych warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-cytrynowego. Doskonała do obiadu ale równie dobrze sprawdza się do dań z grilla:)

Składniki

  • kalarepa 1 szt
  • marchew 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • papryka czerwona 1 szt
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • cukier do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Surówka obiadowa

Przygotowanie

  1. Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę /możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach ale ja wolę jak można coś chrupnąć:)/.
    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Rzodkiewkę dokładnie myjemy a następnie kroimy w półplasterki.
    Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
    Natkę pietruszki drobno siekamy.
    Sos: jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami.
    Wszystkie warzywa przekładamy do salaterki, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń