Jeśli smakują nam surówki podawane w chińskich knajpkach to zróbmy je w domu. To wcale nie jest trudne.. Dzisiaj proponujemy kapustę pekińską z marchewką i czerwoną papryką jak „od Chińczyka”.
Surówka „od Chińczyka” z kapusty pekińskiej
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 1 średnia czerwona papryka
sos/zalewa
- 3 łyżki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 %, jeśli 10 % - 2 łyżki)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 ząbki czosnku
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 1 średnia czerwona papryka
sos/zalewa
- 3 łyżki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 %, jeśli 10 % - 2 łyżki)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 ząbki czosnku

Etapy przygotowania
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paseczki. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .

Ocet oraz olej wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować. Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na 1/2 godziny do przegryzienia się. Dobrze jest ze dwa razy kapustę lekko przemieszać. Surówkę jak „od Chińczyka” z kapusty pekińskiej można jeść też od razu, ale schłodzona będzie smaczniejsza.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 1 średnia czerwona papryka
- 3 łyżki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 %, jeśli 10 % - 2 łyżki)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1-2 ząbki czosnku
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paseczki. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .
Ocet oraz olej wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować. Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na 1/2 godziny do przegryzienia się. Dobrze jest ze dwa razy kapustę lekko przemieszać. Surówkę jak „od Chińczyka” z kapusty pekińskiej można jeść też od razu, ale schłodzona będzie smaczniejsza.
Witam, w składnikach nie ma cebuli - jest czerwona papryka, zaś w przygotowaniach jest cebula - nie ma papryki. Proszę o skorygowanie - dziękuję i pozdrawiam
Pychotka.;)
Smakowita suróweczka 👌