Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka prezydencka to sezonowe danie, które powstaje z niewielu składników, a potrafi zaskoczyć smakiem i aromatem. Taki dodatek sprawdzi się do duszonego mięsa w sosie lub pieczonego drobiu. Do tego idealnie pasuje puree ziemniaczane i obiad na wiosenno-letnią porę gotowy. Sekret smaku tkwi w dressingu, który dodajemy do kapusty czerwonej.
Składniki
Kapustę umyj, usuń głąb i drobno poszatkuj. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj cebulkę i dodaj do kapusty. Wszystko razem wymieszaj.
Posiekaj drobno koperek. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie zrób z marchewką. Obierz ogórka, przekrój na 4 część i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj wszystko do kapusty. Dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Na koniec przygotuj dressing. W tym celu do miseczki wlej olej, ocet jabłkowy, a także sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej i lejącej się konsystencji. Opcjonalnie dla zaostrzenia smaku możesz dodać 1-2 łyżeczki musztardy do sosu.
Surówkę z kapusty polej sosem. Posyp sezamem, orzechami włoskimi i posiekanymi orzeszkami pini. Surówkę można podawać jako dodatek do dania głównego lub zjeść jako przekąskę.