Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler to dość niedoceniane warzywo. O ile jego nać bywa składnikiem „fit” sałatek, korzeń najczęściej trafia do wywaru, a przy okazji świąt – do sałatki warzywnej z majonezem. Tymczasem z wyrazistego, aromatycznego selera można wyczarować mnóstwo pysznych potraw. Najzdrowszy jest w surowej postaci, ponieważ podczas obróbki termicznej (jaka spotyka go w wywarze) traci sporo witamin i innych niestabilnych w wysokiej temperaturze składników. Wybierz więc ładny, jędrny okaz w sklepie (a jeszcze lepiej – targowisku) i sprawdź, jak pyszna może być surówka selerowa. Możesz dodać do niej podany w przepisie, najprostszy sos z jogurtu i majonezu albo zastąpić go lekkim dressingiem na bazie oliwy.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Obierz seler korzeniowy i jabłko. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do miski i od razu skrop sokiem z cytryny.
Poszatkuj drobno kapustę i dołóż do miski. Umyj łodygi selera i pokrój na plasterki. Dołóż do pozostałych warzyw. Dodaj też rukolę i wymieszaj.
Podpraż pestki dyni na suchej patelni. Przesyp do miski z warzywami.
Połącz jogurt z majonezem. Dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj sos z sałatką. Wstaw ją przed podaniem na godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły.