Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka wiosenna

Surówka wiosenna

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 737

Smak wiosny na talerzu:) Smaczna surówka z młodych warzyw: kapusty, rzodkiewki i kalarepy oraz zieleniny: koperku i natki pietruszki. Prosto, smacznie i zdrowo:)

Składniki

  • młoda kapusta 1 szt
  • kalarepa 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • koperek 0,5 pęczka
  • sól ok. 1 łyżka kopiasta
  • olej 2 łyżki
  • sok z ok. 0,5 cytryny
  • cukier do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy do czasu aż puści sok.
    Rzodkiewki dokładnie szorujemy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Kalarepę obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Koperek i natkę drobno kroimy.
    Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy olej i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń