Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z białej kapusty z kukurydzą

Surówka z białej kapusty z kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2920

Dodano:

Odsłon: 553

Szybka, łatwa do zrobienia, smaczna i zdrowa surówka obiadowa, pasująca do większość dań mięsnych.

Składniki

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 nieduże jabłko
  • kawałek pora
  • 0,5 małej cebuli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z białej kapusty z kukurydzą

Przygotowanie

  1. Kapustę starłam na tarce na grubych oczkach. Posoliłam ją i odstawiłam na 15 minut. Dzięki temu kapusta zmięknie. Jeśli używamy młodej kapusty, to nie jest to konieczne. Kukurydzę konserwową odsączyłam na sicie z zalewy. Pora drobno pokroiłam. Użyłam jasnozielonej części pora (tej pośredniej między białą częścią a zielonymi liśćmi). Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam je na tarce na grubych oczkach. Wszystkie wymienione składniki przełożyłam do miski. Dodałam posiekany koperek, olej, sok z cytryny i cukier. Przyprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszałam. Surówkę można podawać od razu, lub schłodzić dodatkowo w lodówce. Taka surówka to idealny dodatek do dań mięsnych, lub samodzielna przekąska.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń