Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość z nas jest przyzwyczajona do brokułów w formie gotowanej – pyszne brokuły gotowane na parze, zapiekanki z brokułami lub zupa-krem na bazie tych zielonych warzyw. Tym razem brokuł odsłania swoją drugą stronę. Podawany na surowo jest chrupiący i wyrazisty, a tym samym stanowi znakomitą bazę do sałatek. W surówce do brokuła zielone różyczki uzupełnia czerwona cebula, żółty ser oraz aromatyczny boczek. Sałatkę możesz posypać ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7727
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7727
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 175
Składniki
Brokuły umyj i pokrój na małe różyczki. Stwardniałe części możesz zostawić na zupę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub mandolinie. Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę, posól i odstaw albo przelej wrzątkiem, aby złagodzić jej ostry smak. Boczek pokrój w kostkę i lekko podsmaż na patelni, by stał się bardziej chrupiący. Po czym przestudź. Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce.
Do miseczki przełóż majonez, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie, by uzyskać klarowny sos. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. surówkę z brokuła podawaj od razu lub po półgodzinnym chłodzeniu w lodówce.