Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Większość z nas jest przyzwyczajona do brokułów w formie gotowanej – pyszne brokuły gotowane na parze, zapiekanki z brokułami lub zupa-krem na bazie tych zielonych warzyw. Tym razem brokuł odsłania swoją drugą stronę. Podawany na surowo jest chrupiący i wyrazisty, a tym samym stanowi znakomitą bazę do sałatek. W surówce do brokuła zielone różyczki uzupełnia czerwona cebula, żółty ser oraz aromatyczny boczek. Sałatkę możesz posypać ziarnami słonecznika lub pestkami dyni.
Składniki
Brokuły umyj i pokrój na małe różyczki. Stwardniałe części możesz zostawić na zupę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej lub mandolinie. Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę, posól i odstaw albo przelej wrzątkiem, aby złagodzić jej ostry smak. Boczek pokrój w kostkę i lekko podsmaż na patelni, by stał się bardziej chrupiący. Po czym przestudź. Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce.
Do miseczki przełóż majonez, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie, by uzyskać klarowny sos. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. surówkę z brokuła podawaj od razu lub po półgodzinnym chłodzeniu w lodówce.