Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś ponownie przedstawiam surówkę z cukinii. Tym razem z pomidorem i jabłkiem. Warunkiem przygotowania smacznej surówki jet użycie młodych owocników – z miękką skórką i bez dużych pestek (jeśli cukinia trochę przerosła, po prostu usuń gniazda nasienne, by pestki nie przeszkadzały w jedzeniu).
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 964
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 792
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2269
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2272
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1020
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 964
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 792
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2269
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2272
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1020
Składniki
Umytą cukinię zetrzyj na jarzynowej tarce (duże oczka, bez obierania ze skórki). Posól ją sporą szczyptą soli i odstaw na bok.
Pomidora, jeśli chcesz, możesz obrać ze skórki. Po pokrojeniu w plastry musisz pozbawić go pestek i soku (nawet jeśli nie chcesz
Teraz dodaj do miski cukinię, wcześniej odciskając ją z nadmiaru wody. Bo posolona puści sporo soku, którego nie chcemy w gotowej sałatce. Dodaj też majonez i wymieszaj sałatkę.
Spróbuj i dodaj do smaku pieprz, sól, sok z cytryny. Ale zazwyczaj nie trzeba już używać dużo przypraw – u mnie to była szczypta pieprzu i łyżka soku cytrynowego.
Na koniec wystarczy wyłożyć surówkę na salaterkę i posypać zieleniną. Gotowe, smacznego!
Uwaga! Jest jeszcze smaczny wariant tej surówki. Jeśli dodasz do niej 200 g startego na wiórki żółtego sera (użyłam goudy) i dodatkową łyżkę majonezu – powstanie sałatka. Pełne, sycące danie na lunch lub kolację dla 2-3 osób. Zaskakująco smaczna sałatka! Bo oczywiście ten wariant również wypróbowaliśmy.