Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna surówka z serii szybkich dodatków do obiadu. Chrupiąca, słodko -kwaśna, pełna witamin, pyszna!
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 99
Składniki
Ponieważ czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu posolić i lekko wycisnąć w rękach (zmorzyć). Kapusta zmięknie i będzie delikatniejsza.
Czerwoną kapustę szatkujemy cienko, dodatkowo trochę ją przesiekajmy. Następnie solimy kapustę dużą szczyptą soli i mocno wyciskamy w rękach, aby puściła sok. Przekładamy tak przygotowaną kapustę do dużej miski.
Pozostałe warzywa myjemy, obieramy. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek kroimy drobno. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Tak przygotowane warzywa łączymy z kapustą i mieszamy.
Polewamy surówkę olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy całość, odstawiamy na 15 minut, aby nabrała mocy!
Surówka z czerwonej kapusty gotowa!