Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta surówka z jabłkiem jest jak uśmiech dodany do posiłku. Łączy w sobie bogactwo smaków i kolorów, a przy tym ma mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Świetnie komponuje się z daniami obiadowymi, solidnie uzupełniając je o zalecaną przez dietetyków porcję warzyw i owoców.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 31
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 31
Składniki
Umyj kapustę. Zdejmij z niej zewnętrzne, uszkodzone liście. Poszatkuj kapustę na cienkie, niezbyt długie paski. Przełóż do miski, posól i odstaw na kwadrans, żeby puściła sok. Opłucz por. Odetnij korzonki i zieloną część liści. Białą część przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Jeśli chcesz, by por był mniej ostry, przełóż plasterki do durszlaka i przelej wrzątkiem. Odstaw do wysuszenia.
Obierz marchewki, umyj dokładnie jabłko. Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko pokrój w cienkie słupki. Włóż jabłko do osobnej miski i od razu skrop połową soku z cytryny, by nie ściemniało.
Odlej z kapusty sok, który puściła. Łyżkę soku połącz z oliwą, resztą soku z cytryny, miodem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wymieszaj.
Dodaj do miski z kapustą marchewkę, jabłko i por, a także odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość wymieszaj, połącz z sosem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przykryj miskę i wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem oprósz sałatkę posiekaną natką pietruszki.