Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy tęsknimy za smakami lata, ale jednocześnie pragniemy lekkości i świeżości w naszym menu, idealnym rozwiązaniem jest surówka z kapusty i papryki bez majonezu. Ta wyjątkowa kompozycja łączy w sobie chrupkość białej kapusty i zielonego ogórka, soczystość czerwonej papryki i marchewki, tworząc genialny dodatek do dań obiadowych. Aromatyczny sos na bazie octu jabłkowego i czosnku nadaje warzywom pikanterii. Surówka smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Jest idealna także na kolejny dzień.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 138
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 138
Składniki
Z kapusty oderwij zewnętrzne, zielone liście, wytnij twardy środek i poszatkuj kapustę na szatkownicy lub za pomocą ostrego noża. Przełóż kapustę do miski, wsyp łyżeczkę soli i cukru, wymieszaj i odstaw, aby kapusta puściła sok i zmiękła.
Marchewkę i ogórka obierz i pokrój w zapałki (najpierw w długie plasterki, a potem w cienkie paski). Możesz także użyć krajalnicy do warzyw lub tarki jarzynowej. Z papryki usuń gniazda nasienne i błonki, po czym potnij w cienkie paski. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie warzywa umieść w misce wraz z kapustą.
Do warzyw dolej wodę, ocet, olej, ewentualnie dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 30 minut do lodówki lub na godzinę w temperaturze pokojowej. Dla podkręcenia smaku możesz dorzucić 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.