Kiedy tęsknimy za smakami lata, ale jednocześnie pragniemy lekkości i świeżości w naszym menu, idealnym rozwiązaniem jest surówka z kapusty i papryki bez majonezu. Ta wyjątkowa kompozycja łączy w sobie chrupkość białej kapusty i zielonego ogórka, soczystość czerwonej papryki i marchewki, tworząc genialny dodatek do dań obiadowych. Aromatyczny sos na bazie octu jabłkowego i czosnku nadaje warzywom pikanterii. Surówka smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Jest idealna także na kolejny dzień.
Surówka z kapusty i papryki bez majonezu
Składniki
- ¼ główki białej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i czarny pieprz
- 100 ml wody
Składniki
- ¼ główki białej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i czarny pieprz
- 100 ml wody

Etapy przygotowania
Z kapusty oderwij zewnętrzne, zielone liście, wytnij twardy środek i poszatkuj kapustę na szatkownicy lub za pomocą ostrego noża. Przełóż kapustę do miski, wsyp łyżeczkę soli i cukru, wymieszaj i odstaw, aby kapusta puściła sok i zmiękła.
Marchewkę i ogórka obierz i pokrój w zapałki (najpierw w długie plasterki, a potem w cienkie paski). Możesz także użyć krajalnicy do warzyw lub tarki jarzynowej. Z papryki usuń gniazda nasienne i błonki, po czym potnij w cienkie paski. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie warzywa umieść w misce wraz z kapustą.
Do warzyw dolej wodę, ocet, olej, ewentualnie dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 30 minut do lodówki lub na godzinę w temperaturze pokojowej. Dla podkręcenia smaku możesz dorzucić 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 359
Ostatnio komentowane przepisy
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 359



Składniki
- ¼ główki białej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 duża marchewka
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i czarny pieprz
- 100 ml wody
Z kapusty oderwij zewnętrzne, zielone liście, wytnij twardy środek i poszatkuj kapustę na szatkownicy lub za pomocą ostrego noża. Przełóż kapustę do miski, wsyp łyżeczkę soli i cukru, wymieszaj i odstaw, aby kapusta puściła sok i zmiękła.
Marchewkę i ogórka obierz i pokrój w zapałki (najpierw w długie plasterki, a potem w cienkie paski). Możesz także użyć krajalnicy do warzyw lub tarki jarzynowej. Z papryki usuń gniazda nasienne i błonki, po czym potnij w cienkie paski. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie warzywa umieść w misce wraz z kapustą.
Do warzyw dolej wodę, ocet, olej, ewentualnie dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na 30 minut do lodówki lub na godzinę w temperaturze pokojowej. Dla podkręcenia smaku możesz dorzucić 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Super przepis:)
Smakowita zapiekanka.;)