Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka zaskoczy Cię słodko-kwaśną marynatą, dzięki której warzywa zyskują na smaku. Przygotujesz ją błyskawicznie. Możesz też urozmaicić ją rodzynkami.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 86
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 86
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Składniki
Zacznij od przygotowania zalewy. Do dużego garnka wlej ocet ryżowy, cukier i odrobinę soli do smaku. Zagotuj. Co jakiś czas mieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Kiedy tak się stanie, dodaj olej i podgrzewaj jeszcze chwilę. Odstaw do wystudzenia.
Główkę białej kapusty umyj pod bieżącą wodą i osusz. Poszatkuj ją drobno w taki sposób, aby uzyskać cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Wsyp do głębokiej miski. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcesz możesz też poszatkować je na drobne cienkie paski, tak samo jak kapustę. Dodaj do miski.
Postąp tak samo z porem. Opłucz go pod bieżącą wodą, a następnie białą i jasnozieloną część przekrój wzdłuż. W kolejnym kroku pokrój na paski. Wymieszaj razem z pozostałymi składnikami. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj do miski. Posól i popieprz całość. Zalej surówkę wcześniej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum godzinę. Przed podaniem zamieszaj.