Do góry

Sałatki Przepis na:

Surówka z kapusty jak z baru chińskiego

Surówka z kapusty jak z baru chińskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3208

Dodano:

Odsłon: 1003

Prosta surówka z kapusty w smaku jak ta z chińskich barów - z marchewką i cebulą w zalewie z cukru, octu i oleju. Chociaż w tych sałatkach z barów nie zawsze jest - to ja lubię do niej dodać też trochę natki pietruszki. Idealny dodatek do wszystkich azjatyckich dań.

Składniki

  • 1/4 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie)
  • sos:
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Surówka z kapusty jak z baru chińskiego

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, cebulę posiekać w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce.
    Przełożyć do miski, dodać natkę.
    W garnku umieścić cukier, sól i ocet, postawić na ogniu i zagrzać, mieszając, tak żeby cukier i sól się rozpuściły, dodać olej wymieszać i zalać sałatkę. Całość dobrze wymieszać i można podawać od razu (będzie przyjemnie chrupka) , albo przechowywać kilka dni w lodówce - kapusta zmięknie i całość lekko puści sok.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń