Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka polskich surówek. Pyszna i zdrowa surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może stanowić także samodzielną przekąskę. Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E i B oraz składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń i żelazo. Zawarty w niej błonnik pokarmowy oraz bakterie kwasu mlekowego mają zbawienny wpływ na procesy trawienne oraz kondycję naszych jelit. Kapusta kiszona poprawia również stan skóry, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też niskokaloryczna - 100 g kapusty to tylko 12 kcal.
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 47
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 47
Składniki
Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej rzepakowy oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę.
WSKAZÓWKI - Ksylitol możecie zastąpić także erytrytolem lub zwykłym cukrem. - Jeśli kapusta nie jest bardzo kwaśna, to słodycz dostarczona z jabłka zupełnie wystarczy. - Kapustę możecie doprawić także kminkiem. * Olej rzepakowy stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Doda surówce smaku, ale poprawi także przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.