Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć marchewka jest chyba najbardziej znanym i powszechnym warzywem, przekąski z jej udziałem mogą być bardzo zaskakujące. Tym razem na stole pojawi się marchewka w stylu azjatyckim, z wyraźnym akcentem kolendry, imbiru, chili, czosnku oraz delikatnym posmakiem cytrusów. Surówka z marchewki i pomarańczy pasuje do mięs lub warzyw z grilla lub jako smaczny dodatek do kanapek czy wrapów. Wykonasz ją błyskawicznie i na pewno stanie się częstym elementem menu w twoim domu.
Składniki
Obierz i zetrzyj marchewki na tarce jarzynowej lub mandolinie, by uzyskać cienkie i długie paski. W moździerzu utrzyj posiekany czosnek, tarty imbir i uprażone na suchej patelni nasiona kolendry. W miseczce rozmieszaj sól, cukier, chili lub miód, ocet, następnie dodaj zawartość moździerza, olej i sok z pomarańczy. W zależności od preferencji dodaj odpowiednio dużo cukru lub chili. Energicznie ubij dressing widelcem, by nabrał emulsyjnej konsystencji i polej nim marchewki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
Surówka najlepiej smakuje lekko schłodzona, jest wtedy bardziej soczysta i chrupiąca. W szczelnie zamkniętym pojemniku przetrwa w lodówce kilka dni.