Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosną w przyspieszonym tempie zużywamy pory, które przezimowały w ogrodzie, więc tym razem powstała surówka z pora z kukurydzą. Musimy się spieszyć, bo na surówkę najlepiej nadają się pory, które jeszcze nie wypuściły pędu kwiatowego. Ach, któż w dzisiejszym świecie pamięta o tym, że pory kwitną? Kto wie, jak wyglądają ich kwiaty? W oddaleniu od plonujących obficie ogrodów i pól zapominamy zwykle, że por jest rośliną, która zakwita w drugim roku wegetacji. Wiosną wypuszcza pęd kwiatowy, później zakwita, a następnie wydaje nasiona, które można zebrać i wysiać na początku kolejnej wiosny. I tak cykl wciąż się powtarza. Ale w uprawie porów przeznaczonych do konsumpcji pęd kwiatowy jest niepożądany. Bo on wprawdzie jest jadalny, ale raczej twardy i niezbyt smaczny w surówce. W rosole natomiast nie bardzo przeszkadza. I dlatego tylko jesienne, zimowe i wczesnowiosenne pory nadają się na surówkę, a całą resztę wrzuć do wywaru na zupę.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 375
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 727
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 326
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 375
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 727
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 326
Składniki
Z dwóch porów odetnij „pióropusze” ciemnozielonych liści. Ale nie wyrzucaj ich, tylko przeznacz na bulion z resztek (przepis znajdziesz na blogu).
Pory oczyść i opłucz dokładnie. Ale że bardzo trudno pozbyć się z nich piasku, który później mógłby zgrzytać w zębach, coś Ci podpowiem. Pory (białą i jasnozieloną część) przekrój wzdłuż na pół, a następnie w dość cienkie plasterki. Pokrojone warzywa umieść na sicie, a następnie opłucz obfitym strumieniem zimnej wody, potrząsając sitem. Postaraj się wydobyć najmniejsze nawet drobinki piasku, płucząc krążki porów z każdej strony. Na koniec odsącz je na sicie.
Jabłka umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki, zostawiając tylko ogryzki, najlepiej z przeznaczeniem na domowy ocet.
Pory, jabłka i odcedzoną kukurydzę włóż do miski.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z jogurtem i dodaj do pozostałych składników, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
Nie zapomnij przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli.
Gotową surówkę z pora podaj jako sałatkę do obiadu czy kolacji albo jako elegancką przystawkę lub samodzielną przekąskę.
Jest bardzo smaczna, więc spróbuj koniecznie!