Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz szybkiej surówki do obiadu, a znudził ci się klasyczny colesław, zamień białą kapustę na bardziej lekkostrawnego selera. Uzyskasz delikatnie orzechowy smak, a sos zagwarantuje kremową konsystencję. Aby wzbogacić smak sałatki, możesz dorzucić kilka innych składników – dodającej świeżości natki pietruszki, słodkie jabłko starte na tarce lub orzechy włoskie, które dostarczą dodatkowej chrupkości. Jeśli chcesz zjeść surówkę z selera jako samodzielne danie i zwiększyć jej pożywność, dorzuć kawałki wędzonego kurczaka lub drobiową wędlinę pokrojoną w kostkę.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Obierz korzeń selera i marchewki, po czym zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach i umieść w misce. Natychmiast wlej sok z cytryny i wymieszaj, aby seler nie ciemniał. Przekrój pora na pół, oczyść pod bieżącą wodą i posiekaj w cienkie półplasterki.
W miseczce rozmieszaj majonez, musztardę, miód, sól i pieprz. Mieszaj do całkowitego wymieszania, po czym przelej dressing do warzyw. Dobrze wymieszaj, aby równomiernie pokryły się mieszanką majonezu. Surówkę z selera podawaj od razu lub pozostaw do schłodzenia w lodówce.