Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z szynką to lżejsza alternatywa dla ciężkich sałatek. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie, którym możesz podjąć niespodziewanych gości lub opcji na lekki posiłek idealny do lunchboxa, to mamy dla Ciebie sprawdzony przepis.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1151
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1188
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13257
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1151
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1188
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13257
Składniki
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Odcedź na sitku kukurydzę konserwową.
Pokrój pora w cienkie plasterki, umieść na gęstym sitku i porządnie przelej wrzątkiem. Odciśnij wodę i pozostaw do ostudzenia.
Pokrój kapustę, dodaj do niej nieco soli i wymieszaj. Posiekaj drobno szczypiorek i dorzuć do miski z kapustą pekińską.
Pokrój w półtalarki ogórki. Jeśli mają ładną skórkę, to nie musisz ich obierać.
Jeśli masz szynkę konserwową w jednym kawałku, to pokrój ją w drobną kostkę. Jeśli Twoja wędlina jest w plasterkach, to możesz pokroić je na cienkie paseczki.
Do miski z pokrojonymi warzywami dodaj odsączoną kukurydzę oraz przestudzony por. Dodaj pieprz, oliwę z oliwek lub olej i dokładnie wymieszaj. Spróbuj sałatki, jeśli okaże się zbyt mało słona, to dopraw ją.
Jeśli nie zależy Ci na surówce w lekkiej wersji, to możesz zmieszać łyżkę majonezu z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i dodać je zamiast oleju. Taka surówka będzie bardziej kaloryczna.