Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szuba to warstwowa sałatka pochodząca z krajów byłego ZSRR. Jest pełna różnobarwnych warzyw i bardzo łatwo ją przyrządzić. A wygląda niezwykle efektownie! Samo słowo “szuba” oznacza po rosyjsku “futro”. Najczęściej bazę i podstawę szuby stanowi śledź, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej “bazy”. Bo w szubie tak naprawdę najważniejsze są pięknie wyglądające, kolorowe warstwy warzyw i jajek, ułożone luźno i puszyste jak futro. Zaś to, co leży na samym spodzie salaterki, wydaje się mniej ważne. Więc, choć zazwyczaj szuba to sałatka ze śledziem, ja jako podstawy użyłam marynowanych pieczarek.
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5110
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go...
Odsłon: 142
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 1011
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5110
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go...
Odsłon: 142
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 1011
Składniki
Jeśli robisz szubę ze śledziem, to płaty śledziowe pokrój w zgrabne kawałki, takie na jeden kęs. Jeśli Twoja szuba jest wegetariańska – podobnie przygotuj marynowane pieczarki – ja pokroiłam grzyby w połówki i ułożyłam na dnie szklanej miski. Pewnie przyda Ci się informacja, że moja salaterka ma 22 cm średnicy i 11 cm wysokości.
Następną warstwę stanowi posiekana drobno cebula, najlepiej czerwona. Oprósz ją odrobiną pieprzu i soli i oblej 3-4 łyżkami majonezu zmieszanego z jogurtem.
Ugotowane ziemniaki pozbaw mundurków (czyli obierz ze skórki), zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na salaterką i luźno rozsyp na powierzchni cebuli – wiórki mają utworzyć pierzynkę, a nie zbitą masę. Oprósz ziemniaki pieprzem i solą, rozprowadź kolejne 3-4 łyżki majonezu z jogurtem.
Buraki obierz ze skórki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wyłóż na warstwę ziemniaków, dopraw pieprzem i solą. Rozprowadź 3-4 łyżki majonezu z jogurtem.
Teraz czas na marchewki – je też zetrzyj na dużych oczkach tarki, rozsyp na poprzedniej warstwie i posmaruj dwiema-trzema łyżkami majonezu z jogurtem.
Jeśli chcesz użyć kiszonych ogórków albo jabłka, albo obu składników – teraz jest czas na ich dodanie. Mogą być wiórki lub drobne kosteczki. Może być sam kiszony ogórek lub samo jabłko, lub oba składniki – jak wolisz. Na koniec posmaruj tę warstwę majonezem i jogurtem.
Nadszedł czas na jajka – ugotowane na twardo zetrzyj na tarce bezpośrednio nad miską jako kolejną warstwę. Jeszcze świeżo mielony pieprz i sól do smaku – i już szuba jest prawie gotowa. Jeśli chcesz, to możesz posypać jajka wiórkami żółtego sera. Ser nie jest w tej sałatce obowiązkowy, ale dobrze się komponuje i pięknie podkreśla smak całości.
Ostatnią warstwę stanowi zieloność – natka pietruszki, szczypior, siekany koperek albo dowolna inna zielenina.
Podana wyżej kolejność warstw jest umowna – można niemal dowolnie zamieniać je miejscami. Ważne, by dobrze się komponowały i pięknie wyglądały w naczyniu. Wykładając szubę z miski na talerze, należy nabierać porcję przez wszystkie warstwy, aż do dna. Tylko dzięki temu zabiegowi każdy z biesiadników będzie mógł spróbować śledzia (lub nieśledzia) i całej pierzynki, czyli wszystkich smakowitych warstw.
Składniki sałatki najpiękniej wyglądają ułożone w dość wysokim szklanym naczyniu – wtedy widać kolorowe warstwy. A w sałatce warstwowej wygląd jest na pierwszym miejscu, smak dopiero na drugim. Nic nie stoi na przeszkodzie, by szubę ułożyć w mniejszych naczyniach, np. szerokich szklankach lub w słoiczkach przeznaczonych dla jednej osoby. Idąc dalej tym tropem – umiejętnie poukładana szuba świetnie nada się nawet na piknik. Śledź lub nieśledź pod pierzynką jest świetną sałatką na święta, na większe i mniejsze imprezy. Podoba się i smakuje wszystkim!