Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szuba to warstwowa sałatka pochodząca z krajów byłego ZSRR. Jest pełna różnobarwnych warzyw i bardzo łatwo ją przyrządzić. A wygląda niezwykle efektownie! Samo słowo “szuba” oznacza po rosyjsku “futro”. Najczęściej bazę i podstawę szuby stanowi śledź, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej “bazy”. Bo w szubie tak naprawdę najważniejsze są pięknie wyglądające, kolorowe warstwy warzyw i jajek, ułożone luźno i puszyste jak futro. Zaś to, co leży na samym spodzie salaterki, wydaje się mniej ważne. Więc, choć zazwyczaj szuba to sałatka ze śledziem, ja jako podstawy użyłam marynowanych pieczarek.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Jeśli robisz szubę ze śledziem, to płaty śledziowe pokrój w zgrabne kawałki, takie na jeden kęs. Jeśli Twoja szuba jest wegetariańska – podobnie przygotuj marynowane pieczarki – ja pokroiłam grzyby w połówki i ułożyłam na dnie szklanej miski. Pewnie przyda Ci się informacja, że moja salaterka ma 22 cm średnicy i 11 cm wysokości.
Następną warstwę stanowi posiekana drobno cebula, najlepiej czerwona. Oprósz ją odrobiną pieprzu i soli i oblej 3-4 łyżkami majonezu zmieszanego z jogurtem.
Ugotowane ziemniaki pozbaw mundurków (czyli obierz ze skórki), zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na salaterką i luźno rozsyp na powierzchni cebuli – wiórki mają utworzyć pierzynkę, a nie zbitą masę. Oprósz ziemniaki pieprzem i solą, rozprowadź kolejne 3-4 łyżki majonezu z jogurtem.
Buraki obierz ze skórki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wyłóż na warstwę ziemniaków, dopraw pieprzem i solą. Rozprowadź 3-4 łyżki majonezu z jogurtem.
Teraz czas na marchewki – je też zetrzyj na dużych oczkach tarki, rozsyp na poprzedniej warstwie i posmaruj dwiema-trzema łyżkami majonezu z jogurtem.
Jeśli chcesz użyć kiszonych ogórków albo jabłka, albo obu składników – teraz jest czas na ich dodanie. Mogą być wiórki lub drobne kosteczki. Może być sam kiszony ogórek lub samo jabłko, lub oba składniki – jak wolisz. Na koniec posmaruj tę warstwę majonezem i jogurtem.
Nadszedł czas na jajka – ugotowane na twardo zetrzyj na tarce bezpośrednio nad miską jako kolejną warstwę. Jeszcze świeżo mielony pieprz i sól do smaku – i już szuba jest prawie gotowa. Jeśli chcesz, to możesz posypać jajka wiórkami żółtego sera. Ser nie jest w tej sałatce obowiązkowy, ale dobrze się komponuje i pięknie podkreśla smak całości.
Ostatnią warstwę stanowi zieloność – natka pietruszki, szczypior, siekany koperek albo dowolna inna zielenina.
Podana wyżej kolejność warstw jest umowna – można niemal dowolnie zamieniać je miejscami. Ważne, by dobrze się komponowały i pięknie wyglądały w naczyniu. Wykładając szubę z miski na talerze, należy nabierać porcję przez wszystkie warstwy, aż do dna. Tylko dzięki temu zabiegowi każdy z biesiadników będzie mógł spróbować śledzia (lub nieśledzia) i całej pierzynki, czyli wszystkich smakowitych warstw.
Składniki sałatki najpiękniej wyglądają ułożone w dość wysokim szklanym naczyniu – wtedy widać kolorowe warstwy. A w sałatce warstwowej wygląd jest na pierwszym miejscu, smak dopiero na drugim. Nic nie stoi na przeszkodzie, by szubę ułożyć w mniejszych naczyniach, np. szerokich szklankach lub w słoiczkach przeznaczonych dla jednej osoby. Idąc dalej tym tropem – umiejętnie poukładana szuba świetnie nada się nawet na piknik. Śledź lub nieśledź pod pierzynką jest świetną sałatką na święta, na większe i mniejsze imprezy. Podoba się i smakuje wszystkim!