Do góry

Sałatki Przepis na:

Szuba, czyli śledź lub nieśledź pod pierzynką

Szuba, czyli śledź lub nieśledź pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 388 Ocena: 4956

Dodano:

Odsłon: 3587

Szuba to warstwowa sałatka pochodząca z krajów byłego ZSRR. Jest pełna różnobarwnych warzyw i bardzo łatwo ją przyrządzić. A wygląda niezwykle efektownie! Samo słowo “szuba” oznacza po rosyjsku “futro”. Najczęściej bazę i podstawę szuby stanowi śledź, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej “bazy”. Bo w szubie tak naprawdę najważniejsze są pięknie wyglądające, kolorowe warstwy warzyw i jajek, ułożone luźno i puszyste jak futro. Zaś to, co leży na samym spodzie salaterki, wydaje się mniej ważne. Więc, choć zazwyczaj szuba to sałatka ze śledziem, ja jako podstawy użyłam marynowanych pieczarek.

Składniki

  • 5 płatów śledziowych wcześniej odsolonych lub inne ulubione śledzie (u mnie – duży słoik odsączonych marynowanych pieczarek)
  • 1 cebula drobno posiekana (użyłam czerwonej cebuli)
  • ok. 400 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach (3 średnie sztuki)
  • 3 średnie buraki ugotowane lub upieczone w łupinach (300 g)
  • 3-4 ugotowane marchewki (300 g)
  • opcjonalnie – 200 g kiszonych ogórków pokrojonych w drobną kostkę
  • opcjonalnie – duże winne jabłko (200 g)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo (dla wegan – ugotowana biała drobna fasola)
  • opcjonalnie – 100 g żółtego sera (weganie użyją wędzonego tofu)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • majonez + jogurt (po kilka łyżek) – zmieszane razem (może być wegański majonez i jogurt)
  • natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szuba, czyli śledź lub nieśledź pod pierzynką

Przygotowanie

  1. Jeśli robisz szubę ze śledziem, to płaty śledziowe pokrój w zgrabne kawałki, takie na jeden kęs. Jeśli Twoja szuba jest wegetariańska – podobnie przygotuj marynowane pieczarki – ja pokroiłam grzyby w połówki i ułożyłam na dnie szklanej miski. Pewnie przyda Ci się informacja, że moja salaterka ma 22 cm średnicy i 11 cm wysokości.

  2. Następną warstwę stanowi posiekana drobno cebula, najlepiej czerwona. Oprósz ją odrobiną pieprzu i soli i oblej 3-4 łyżkami majonezu zmieszanego z jogurtem.

  3. Ugotowane ziemniaki pozbaw mundurków (czyli obierz ze skórki), zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na salaterką i luźno rozsyp na powierzchni cebuli – wiórki mają utworzyć pierzynkę, a nie zbitą masę. Oprósz ziemniaki pieprzem i solą, rozprowadź kolejne 3-4 łyżki majonezu z jogurtem.

  4. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wyłóż na warstwę ziemniaków, dopraw pieprzem i solą. Rozprowadź 3-4 łyżki majonezu z jogurtem.

  5. Teraz czas na marchewki – je też zetrzyj na dużych oczkach tarki, rozsyp na poprzedniej warstwie i posmaruj dwiema-trzema łyżkami majonezu z jogurtem.

  6. Jeśli chcesz użyć kiszonych ogórków albo jabłka, albo obu składników – teraz jest czas na ich dodanie. Mogą być wiórki lub drobne kosteczki. Może być sam kiszony ogórek lub samo jabłko, lub oba składniki – jak wolisz. Na koniec posmaruj tę warstwę majonezem i jogurtem.

  7. Nadszedł czas na jajka – ugotowane na twardo zetrzyj na tarce bezpośrednio nad miską jako kolejną warstwę. Jeszcze świeżo mielony pieprz i sól do smaku – i już szuba jest prawie gotowa. Jeśli chcesz, to możesz posypać jajka wiórkami żółtego sera. Ser nie jest w tej sałatce obowiązkowy, ale dobrze się komponuje i pięknie podkreśla smak całości.

  8. Ostatnią warstwę stanowi zieloność – natka pietruszki, szczypior, siekany koperek albo dowolna inna zielenina.

  9. Podana wyżej kolejność warstw jest umowna – można niemal dowolnie zamieniać je miejscami. Ważne, by dobrze się komponowały i pięknie wyglądały w naczyniu. Wykładając szubę z miski na talerze, należy nabierać porcję przez wszystkie warstwy, aż do dna. Tylko dzięki temu zabiegowi każdy z biesiadników będzie mógł spróbować śledzia (lub nieśledzia) i całej pierzynki, czyli wszystkich smakowitych warstw.

  10. Składniki sałatki najpiękniej wyglądają ułożone w dość wysokim szklanym naczyniu – wtedy widać kolorowe warstwy. A w sałatce warstwowej wygląd jest na pierwszym miejscu, smak dopiero na drugim. Nic nie stoi na przeszkodzie, by szubę ułożyć w mniejszych naczyniach, np. szerokich szklankach lub w słoiczkach przeznaczonych dla jednej osoby. Idąc dalej tym tropem – umiejętnie poukładana szuba świetnie nada się nawet na piknik. Śledź lub nieśledź pod pierzynką jest świetną sałatką na święta, na większe i mniejsze imprezy. Podoba się i smakuje wszystkim!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń