Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i majonezem. To znakomity dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdzi się także do grilla czy na imprezę.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 99
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 618
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5729
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 99
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 618
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5729
Składniki
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało i dla smaku. Następnie dodajemy do warzyw śmietanę, majonez, pieprz, sól i cukier, dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.