Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna rolada śledziowa to doskonała alternatywa dla klasycznej sałatki śledziowej. Kusi smakiem i wyglądem. Wbrew pozorom przygotowanie śledzi w takiej formie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Wielkanocna rolada śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Składniki
Buraki i marchewki dokładnie umyj. Gotuj do miękkości. Ugotowane warzywa odcedź, odstaw do wystudzenia, następnie odbierz i zetrzyj osobno na tarce na dużych oczkach.
Cebulę, pieczarki marynowane i śledzie w oleju pokrój w kostkę. Składniki dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Dodaj połowę majonezu.
Na tackę wyłóż folię spożywczą. Na rozwiniętą folię wyłóż starte buraczki, rozprowadź je po całej powierzchni. Na górę wyłóż starte marchewki zachowując 2 cm marginesu na dłuższych krawędziach. Starte warzywa przykryj cienką warstwą majonezu. Na koniec wyłóż śledzie z cebulką i pieczarkami w majonezie. Warstwę śledzi rozprowadź zachowując 2 cm marginesu na dłuższych bokach.
Na koniec zwiń roladę składając do środka początkowo dolną dłuższą krawędź (odwiń kawałek folii) następnie górną dłuższą krawędź. Zwiniętą roladę owiń szczelnie folią i wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień wyciągnij roladę śledziową z lodówki. Odwiń ją z folii i przełóż na półmisek. Udekoruj gotowanymi, startymi żółtkami jaj, kwiatkami wyciętymi z białek jaj i świeżą natką pietruszki.