Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5965

Dodano:

Odsłon: 244

Wlasciwie byla to najpopularniejsza salatka na naszym stole wielkanocnym, ale smakuje równiez bez okazji, jako przekaska lub dodatek do lekkiej kolacji.

Składniki

  • 200 g mieszanej sałaty
  • 1/2 pęczka niedźwiedziego czosnku
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 cienkie plastry gotowanej szynki
  • parmezan
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiosenna sałatka

Przygotowanie

  1. Umyc salate i czosnek niedzwiedzi i dobrze wysuszyc. Pokroic 3-4 liscie czosnku na kawalki, reszte czosnku zblendowac z oliwa. Gotowac jajka przez ok. 6-7 minut. Umyc gruszke, wyciac rdzen i pokroic na cienkie plasterki.
    Wycisnac cytryne i wymieszac olej z orzechów, olej lniany i taka sama ilość oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Doprawic winegret sola, pieprzem i cukrem.
    Polozyc plastry szynki na talerzu, na nia garsc salaty i skropic sosem winegret. Na salacie ulozyc pokrojony czosnek niedzwiedzi i polówki jajka doprawione sola, pieprzem i pesto.
    Dodac do salatki cienkie plasterki gruszki.

  2. Podawac z parmezanem startym na wiórki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń