Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z czerwonym burakiem

Wiosenna sałatka z czerwonym burakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 9154

Zrobiłam sałatki wiosenne, które uraczą każdego, kto uwielbia warzywa, a przede wszystkim lubi eksperymentować i łączyć ze sobą różne smaki.

Składniki

  • 4 buraki czerwone
  • pęczek rzodkiewki
  • 18 przepiórczych jajek
  • mieszanka sałat ( u mnie z roszpunką )
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • ser feta w kostkach
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka oregano
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiosenna sałatka z czerwonym burakiem

Przygotowanie

  1. Buraki czerwone pieczemy w piekarniku przez około 2 godziny, najlepiej owinięte w sreberku, temp. 180-200 stopni. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, szczypiorek drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, tak aby po rozdzieleniu wyszły pojedyncze kółka.
    Kiedy buraki się upieką, obieramy je i kroimy w plastry i układamy na półmisku. Wsypujemy mieszankę sałat, na to dajemy rzodkiewkę oraz układamy połówki jajek.
    Kładziemy krążki cebuli oraz kostki sera i posypujemy wszystko szczypiorkiem.

  2. SOS : Olej mieszamy z cytryną oraz oregano. Polewamy całą sałatkę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń