Do góry

Sałatki Przepis na:

Wiosenna sałatka z grapefruitem

Wiosenna sałatka z grapefruitem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1628

Dodano:

Odsłon: 2309

Jestem wielką miłośniczką wszelkich sałatek, a z racji tego, że zbliża się wiosna, zieleni nie może zabraknąć na moim talerzu. Sałatka z grejpfrutem doskonale komponuje się z daniami mięsnymi (zwłaszcza z drobiu i rybami). Lekka goryczka grejpfruta dobrze współgra z delikatnością sera mozzarella i maślanym smakiem awokado. Świeża, smaczna i zdrowa sałatka w sam raz na lunch.

Składniki

  • ser mozarella (kulki lub kula pokrojona w kostkę)
  • awokado
  • ½ grejpfruta
  • suszona mięta
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • garstka czarnych oliwek (drylowane)
  • sałata: lodowa, rzymska, rukola
  • sos vinaigrette:
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier (po szczypcie do smaku)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od sosu. W małej miseczce mieszamy oliwę z sokiem cytrynowym, octem winnym i musztardą. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, tak, aby powstał jednolity sos.

  2. Pora przygotować sałatkę: myjemy i suszymy liście sałaty, które następnie rwiemy i układamy na talerzu. Na sałacie rozsypujemy mozzarellę. Połówkę dojrzałego awokado obieramy ze skórki i kroimy na paseczki. Kładziemy na sałacie. Obieramy grejpfruta ze skórki, pozbywamy się białych błonek otaczających miąższ. Kawałki owocu kroimy w kosteczkę i układamy na kopczyku z sałat.

  3. Dodajemy oliwki i kukurydzę. Całość posypujemy suszoną miętą i polewamy sosem. Gotowe.

    Sałatka wspaniale smakuje z łososiem na ciepło. Przepis na to danie znajdziecie na moim blogu. Zapraszam.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń