Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna to ulubiony czas na lekkie surówki. Można je jeść bez końca, eksperymentując z kolorami i rodzajami warzyw. Kapusta, marchewki, cebulki, pomidory, rzodkiewki, ogórki i mnóstwo zieleniny – czego dusza zapragnie. Warunek jest jeden! – ma być szybko, smacznie i lekko. Tym razem wiosenna surówka to czysty klasyk: biała kapusta, świeży ogórek i młoda marchewka. Wszystko posypane posiekanym koperkiem i polane aromatycznym dressingiem na bazie oleju winogronowego. Wiosenna surówka świetnie smakuje przygotowana nawet dzień wcześniej, gdy wszystkie smaki wzajemnie się zamarynują. Pamiętaj, aby przechowywać sałatkę w lodówce. Niezależnie od tego, ile godzin surówka się schładzała, zawsze ponownie mieszaj ją przed kolejnym podaniem i sprawdź smak. Kapusta uwielbia chłonąć sól, dlatego być może będzie potrzebne dodatkowe dosolenie.
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Składniki
Białą kapustę poszatkuj na szatkownicy lub pokrój na wąskie paski ostrym nożem. Umyj ogórka i pokrój w półplasterki. Wymieszaj warzywa i posól. Odstaw na 15 minut, aby zmiękły i puściły sok. Odlej powstały płyn.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczach. Cebulę drobno posiekaj. Pomieszaj wszystkie warzywa ze sobą.
W szklance zmieszaj olej, ocet, cukier, sól i pieprz do pełnego rozpuszczeni cukru. Przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i posyp drobno pokrojonym koperkiem. Wstaw miskę z surówką do lodówki i odstaw, aby smaki się przegryzły.