Pewnego dnia do obiadu powstała ta pyszna wiosenna surówka ze szpinaku z dzikim zielskiem. Dzikie zielsko nie jest aż tak bardzo dzikie, bo każdy je zna – to są liście mniszka lekarskiego, zwanego potocznie mleczem. Mniszek lekarski zawiera goryczkę i dlatego niektórzy narzekają, że jest gorzki. No owszem, trochę jest, ale ta goryczka jest dla nas bardzo zdrowa. Wpływa korzystnie na wątrobę oraz ogólnie na proces trawienia, więc nie wystrzegaj się tej odrobiny gorzkiego smaku! Zdrową gorycz znajdziesz również w sałacie, cykorii, rukoli, radicchio – to są powszechnie znane jadalne rośliny, podobnie jak mniszek lekarski.
Wiosenna surówka ze szpinaku i mniszka lekarskiego
Składniki
- duża garść liści szpinaku, najlepiej prosto z grządki
- 1-2 rozety liści mniszka lekarskiego
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowej, pokrojonych w paski
- kilka łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- po szczypcie soli i pieprzu
Składniki
- duża garść liści szpinaku, najlepiej prosto z grządki
- 1-2 rozety liści mniszka lekarskiego
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowej, pokrojonych w paski
- kilka łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- po szczypcie soli i pieprzu

Etapy przygotowania
Listki szpinaku opłucz i osusz, podobnie potraktuj liście mniszka, a następnie pokrój wszystko na mniejsze kawałki i włóż do miski.
Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy.
Do miski dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny, a następnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw ją jeszcze odrobiną soli i pieprzu i znów wymieszaj dokładnie.
Podaj surówkę do dowolnego dania – u mnie tym razem są to kotleciki z ziemniaków z pieczarkami, o których napiszę osobno.
Surówka jest smaczna i orzeźwiająca, leciutko gorzka, co według mnie jest jej sporym atutem. Ja nie dodałam do sałatki żadnego słodzika, bo tu słodki smak nie jest mi potrzebny. Ale jeśli potrzebujesz lekko osłodzić surówkę, użyj łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 503

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 429

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 257
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 503

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 429

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 257


Składniki
- duża garść liści szpinaku, najlepiej prosto z grządki
- 1-2 rozety liści mniszka lekarskiego
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowej, pokrojonych w paski
- kilka łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- po szczypcie soli i pieprzu
Listki szpinaku opłucz i osusz, podobnie potraktuj liście mniszka, a następnie pokrój wszystko na mniejsze kawałki i włóż do miski.
Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory z zalewy.
Do miski dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny, a następnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Dopraw ją jeszcze odrobiną soli i pieprzu i znów wymieszaj dokładnie.
Podaj surówkę do dowolnego dania – u mnie tym razem są to kotleciki z ziemniaków z pieczarkami, o których napiszę osobno.
Surówka jest smaczna i orzeźwiająca, leciutko gorzka, co według mnie jest jej sporym atutem. Ja nie dodałam do sałatki żadnego słodzika, bo tu słodki smak nie jest mi potrzebny. Ale jeśli potrzebujesz lekko osłodzić surówkę, użyj łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy. Smacznego!
Pyszotka:)