Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczana winna sałatka bardzo dobrze pasuje do grillowanego mięsa.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 838
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 245
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31483
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 838
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 245
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31483
Składniki
Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeżeli mamy ziemniaki stare gotujemy w mundurkach i po ugotowaniu obieramy. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy w salaterce. Mieszamy ocet z musztardą, solą, pieprzem, cukrem i olejem. Łączymy z gorącym bulionem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki. Całość zasypujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie obieramy ogórki, myjemy rzodkiewkę. Jedno i drugie kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno kroimy a jajka kroimy w ćwiartki. Składniki mieszamy z ziemniakami i na koniec sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę podajemy mocno schłodzoną.