Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3832
Dodano: 24.07.2012
Odsłon: 16811
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
ILOŚĆ: 2 bagietki
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie dodajemy 2,5 szklanki mąki, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodajemy po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości. Ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz i dłońmi lekko zlepiamy. Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać. Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach. Pieczemy w temp. 230 przez ok. 30-40 min. Skórka bagietki będzie chrupiąca jeśli na dnie piekarnika postawimy żaroodporną miskę z wodą, a bułkę będziemy piec na środkowym poziomie piekarnika. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Ivette 21 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Wyszło super!:)Nie czekałam na drugie wyrośnięcie bo nie miałam tyle czasu ale wszystko się udało. Piekłam ok 20 minut i wyszły przepyszne:) Dzięki za przepis! Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivette 21 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Właśnie testuje ten bardzo prosty przepis:-) To mój debiut jeśli o pieczywo chodzi - zobaczymy czy się uda - córeczki uwielbiają świeże bagietki!:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

disgust 28 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
to się wydaje takie proste .... ;) ciekawe czy mi sie uda , tymczasem do ulubionych :D2 Kto głosował? | Odpowiedz

WrobelekB 27 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
A ile muszę dodać drożdży zwykłych,jeśli tylko takie posiadam?12 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 25 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
do ulubionych3 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 25 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam wszystko co francuskie,bagietki też:)Zrobię je na pewno,dzięki za przepis:)4 Kto głosował? | Odpowiedz