Do góry

Śniadania Przepis na:

Bajgle -kuchnia żydowska

Bajgle -kuchnia żydowska

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3628

Dodano:

Odsłon: 5697

W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

Składniki

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 dkg świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 1/2 łyżki soli,
  • mak lub gruba sól do posypania,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałów i utoczyć wałki o średnicy 1 1/2 cm.Uformować obwarzanki. Gotować je w osłodzonym wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń