Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)
Większość z nas uwielbia ciasta z kruszonką, dzięki niej każde ciasto i deser...
Odsłon: 8
Surówka to idealny dodatek do dań obiadowych czy grilla. Potrawa ta jest takż...
Odsłon: 21
Większość z nas uwielbia ciasta z kruszonką, dzięki niej każde ciasto i deser...
Odsłon: 8
Surówka to idealny dodatek do dań obiadowych czy grilla. Potrawa ta jest takż...
Odsłon: 21
Składniki
Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę.Olej połączyć z 1/3 szklanki wody i połączyć z rozczynem. Wymieszać. Mąkę i sól przesiać do miski, dodać cukier,jajko,olej z wodą i drożdżami. Zarobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 12 równych kawałów i utoczyć wałki o średnicy 1 1/2 cm.Uformować obwarzanki. Gotować je w osłodzonym wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie wyłożyć na blachę, obsypać makiem lub solą. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut.