Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są proste i szybkie do przygotowania, a w smaku przepyszne. W oryginalnym przepisie smaruje się je melasą, ja posmarowałam je miodem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 818
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11664
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 818
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11664
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, cukier, olej, sól, letnią wodę, mleko, zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 – 70 cm i złożyć na pół, a następnie skręcić i zlepić ze sobą końce. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować wodą wymieszaną z miodem lub melasą i posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.