Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są proste i szybkie do przygotowania, a w smaku przepyszne. W oryginalnym przepisie smaruje się je melasą, ja posmarowałam je miodem.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2810
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 38
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 349
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2810
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 38
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 349
Składniki
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, cukier, olej, sól, letnią wodę, mleko, zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 – 70 cm i złożyć na pół, a następnie skręcić i zlepić ze sobą końce. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować wodą wymieszaną z miodem lub melasą i posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.