Do góry

Śniadania Przepis na:

Bananowy ryż na mleku

Przepis dnia 2015-12-04
Bananowy ryż na mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 704

Dodano:

Odsłon: 4154

Ciekawa alternatywa dla wszelkich płatków śniadaniowych, a przy tym lekkostrawna i pyszna. Dojrzały banan sprawia, że ryż nabiera bardzo kremowej konsystencji i nie potrzebuje już dodatku cukru.

Składniki

  • torebka dowolnego ryżu (u mnie basmati)
  • szklanka wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki budyniu w proszku (u mnie śmietankowy)
  • kiwi
  • plastry ananasa z puszki
  • płatki kukurydziane (opcjonalnie)
  • orzechy (opcjonalnie)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż wsypać do garnuszka z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować. Trzymać kilka minut pod przykryciem na małej mocy palnika, do czasu aż ryż częściowo wchłonie płyn. Następnie ponownie zagotować wlewając szklankę mleka. W międzyczasie rozgnieść banany na papkę. W pozostałym mleku wymieszać suchy proszek budyniowy. Stopniowo dodawać do gotującego się ryżu. Następnie całość wymieszać z bananami. Gotować jeszcze kilka minut pod przykryciem.
    Kiwi obrać, plastry ananasa odsączyć i pokroić. Podawać z ryżem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń