Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3582
Dodano: 27.04.2018
Odsłon: 8079
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Etap I: Kaszę gryczaną przepłukujemy, a następnie zalewamy przegotowaną lub butelkowaną wodą. Jeżeli po kilku godzinach woda zostanie w całości wchłonięta, dolewamy jej na tyle, aby kasza była przykryta. Przez 48 godzin moczymy kaszę i co kilka godzin mieszamy oraz kontrolujemy zapach - fermentacja powinna przebiegać, ale kasza nie powinna zacząć pachnieć nieprzyjemnie. Nie przejmujcie się gęstym żelem, który się pojawi, jest to normalne zjawisko i nie przeszkodzi w pieczeniu.
Etap II: Na 12 godzin przed pieczeniem kaszę blendujemy z solą i miodem na gładką pastę. Słonecznik prażymy (łyżkę możemy odstawić do posypania wierzchu), a śliwki siekamy. Dodajemy do masy i przekładamy do keksówki - u nas silikonowej (możecie też użyć zwykłej, wyłożonej papierem do pieczenia). Tak przygotowany chleb odstawiamy do wyrośnięcia, miód nada smaku oraz będzie stanowił idealną porcję energii do fermentacji (dlatego chleb powinien na tym etapie wyrosnąć 1-2 cm).
Etap III: Chleb pieczemy. Keksówkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 190 stopni. Pieczemy około 60-70 minut. Na 10 - 15 przed wyjęciem chleba z pieca warto go wyjąc z foremki, odwrócić do góry nogami i dopiec spód, tak aby był chrupiący równie mocno co wierzch. Po przestudzeniu chleb dobrze się kroi i nie kruszy, do tego jest na prawdę smaczny. Lepszy od tych dostępnych w sklepach, zapewne dzięki dodatkowi ulubionych ziaren ;)
Makroskładniki (1 porcja - chleba podzielonego na 15 kromek):
Białko: 5,39 g
Tłuszcz: 4,91 g
Węglowodany: 26,14 g (w tym 1,92 g cukrów prostych)
Sól: 0,78 g
Kaloryczność: 175 kcal
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 27 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Może by tak częściej, bo pyszne to jest :D Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz