Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mamy dla Was przepis inny niż wszystkie - na chleb ;) I to chleb odpowiedni dla osób, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi. Kwestię dodatków zostawiamy Wam... my przedstawiamy Wam kompozycję, którą lubimy najbardziej. Uwaga, chleb jednak wymaga 60-godzinnego przygotowania + godziny na jego upieczenie. Wynika to z faktu, że chleb dla uzyskania odpowiedniego smaku i struktury potrzebuje sfermentowanej kaszy. Jeżeli dzisiaj zaczniecie, już w poniedziałek będziecie mogli cieszyć się swoim bochenkiem
Etap I: Kaszę gryczaną przepłukujemy, a następnie zalewamy przegotowaną lub butelkowaną wodą. Jeżeli po kilku godzinach woda zostanie w całości wchłonięta, dolewamy jej na tyle, aby kasza była przykryta. Przez 48 godzin moczymy kaszę i co kilka godzin mieszamy oraz kontrolujemy zapach - fermentacja powinna przebiegać, ale kasza nie powinna zacząć pachnieć nieprzyjemnie. Nie przejmujcie się gęstym żelem, który się pojawi, jest to normalne zjawisko i nie przeszkodzi w pieczeniu.
Etap II: Na 12 godzin przed pieczeniem kaszę blendujemy z solą i miodem na gładką pastę. Słonecznik prażymy (łyżkę możemy odstawić do posypania wierzchu), a śliwki siekamy. Dodajemy do masy i przekładamy do keksówki - u nas silikonowej (możecie też użyć zwykłej, wyłożonej papierem do pieczenia). Tak przygotowany chleb odstawiamy do wyrośnięcia, miód nada smaku oraz będzie stanowił idealną porcję energii do fermentacji (dlatego chleb powinien na tym etapie wyrosnąć 1-2 cm).
Etap III: Chleb pieczemy. Keksówkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 190 stopni. Pieczemy około 60-70 minut. Na 10 - 15 przed wyjęciem chleba z pieca warto go wyjąc z foremki, odwrócić do góry nogami i dopiec spód, tak aby był chrupiący równie mocno co wierzch. Po przestudzeniu chleb dobrze się kroi i nie kruszy, do tego jest na prawdę smaczny. Lepszy od tych dostępnych w sklepach, zapewne dzięki dodatkowi ulubionych ziaren ;)
Makroskładniki (1 porcja - chleba podzielonego na 15 kromek):
Białko: 5,39 g
Tłuszcz: 4,91 g
Węglowodany: 26,14 g (w tym 1,92 g cukrów prostych)
Sól: 0,78 g
Kaloryczność: 175 kcal
Chleb jest pyszny - pachnący, chrupiący no i przede wszystkim bez "ulepszaczy...
Odsłon: 15655
Chlebki z mąki bio pszennej pełnoziarnistej na samym zakwasie bez drożdży. Po...
Odsłon: 19663
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 100
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 547
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 98
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 104
Klopsy przygotowałam trochę inaczej dodając posiekaną natkę pietruszki i kope...
Odsłon: 100
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 547
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 51
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 98
Zapiekanka która zachwyci smakiem, aromatem. Może być na drugie danie lub gor...
Odsłon: 104
Składniki
Etap I: Kaszę gryczaną przepłukujemy, a następnie zalewamy przegotowaną lub butelkowaną wodą. Jeżeli po kilku godzinach woda zostanie w całości wchłonięta, dolewamy jej na tyle, aby kasza była przykryta. Przez 48 godzin moczymy kaszę i co kilka godzin mieszamy oraz kontrolujemy zapach - fermentacja powinna przebiegać, ale kasza nie powinna zacząć pachnieć nieprzyjemnie. Nie przejmujcie się gęstym żelem, który się pojawi, jest to normalne zjawisko i nie przeszkodzi w pieczeniu.
Etap II: Na 12 godzin przed pieczeniem kaszę blendujemy z solą i miodem na gładką pastę. Słonecznik prażymy (łyżkę możemy odstawić do posypania wierzchu), a śliwki siekamy. Dodajemy do masy i przekładamy do keksówki - u nas silikonowej (możecie też użyć zwykłej, wyłożonej papierem do pieczenia). Tak przygotowany chleb odstawiamy do wyrośnięcia, miód nada smaku oraz będzie stanowił idealną porcję energii do fermentacji (dlatego chleb powinien na tym etapie wyrosnąć 1-2 cm).
Etap III: Chleb pieczemy. Keksówkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 190 stopni. Pieczemy około 60-70 minut. Na 10 - 15 przed wyjęciem chleba z pieca warto go wyjąc z foremki, odwrócić do góry nogami i dopiec spód, tak aby był chrupiący równie mocno co wierzch. Po przestudzeniu chleb dobrze się kroi i nie kruszy, do tego jest na prawdę smaczny. Lepszy od tych dostępnych w sklepach, zapewne dzięki dodatkowi ulubionych ziaren ;)
Makroskładniki (1 porcja - chleba podzielonego na 15 kromek): Białko: 5,39 g Tłuszcz: 4,91 g Węglowodany: 26,14 g (w tym 1,92 g cukrów prostych) Sól: 0,78 g Kaloryczność: 175 kcal
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Keto placki - zamiennik pieczywa
Pieczywo
Pszenny chleb z oliwkami
Pieczywo
Chałka drożdżowa
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Keto placki - zamiennik pieczywa
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 189
Pszenny chleb z oliwkami
Bardzo dobry polecam do pracy i szkoły
Odsłon: 76