Śniadania Przepis na:
Bezglutenowy chlebek gryczany


Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24977
Dodano: 21.12.2017
Odsłon: 5766
Składniki
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 750 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- DODATKI:
- masło (do wysmarowania blachy)
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren sezamu
- garść posiekanych orzechów włoskich
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 750 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12).
-
Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soli i miksujemy zawartość za pomocą blendera. To jak bardzo zmiksujemy kaszę, będzie nadawało charakter naszemu chlebkowi. Mój jest dość mocno zmiksowany, ale gdy zrobimy to delikatniej uzyskamy chlebek gruboziarnisty.
-
Do powstałej masy dodajemy ulubione ziarna lub orzechy. W mojej wersji jest to sezam, orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.
-
Pamiętajmy, aby kasza oraz zmiksowana masa leżakowała w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (8)

kl3000 01 maja 2018Zgłoś do usunięcia
upiekłam ten chlebek zgodnie z przepisem i muszę go jeść łyżką bo w ogóle nie chce się kroić. Ktoś wie dlaczego?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Gryką to Ty mnie zawsze kupisz, a jeszcze takim chlebkiem tym bardziej :D Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Fonka 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Muszę koniecznie wypróbować przepis, dziękuję:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Wygląda super i ja chyba się również w nim zakocham więc biorę przepis do książki :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz