Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27452
Dodano: 21.12.2017
Odsłon: 6616
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 750 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12).
Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soli i miksujemy zawartość za pomocą blendera. To jak bardzo zmiksujemy kaszę, będzie nadawało charakter naszemu chlebkowi. Mój jest dość mocno zmiksowany, ale gdy zrobimy to delikatniej uzyskamy chlebek gruboziarnisty.
Do powstałej masy dodajemy ulubione ziarna lub orzechy. W mojej wersji jest to sezam, orzechy włoskie i ziarna słonecznika. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.
Pamiętajmy, aby kasza oraz zmiksowana masa leżakowała w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

kl3000 01 maja 2018Zgłoś do usunięcia
upiekłam ten chlebek zgodnie z przepisem i muszę go jeść łyżką bo w ogóle nie chce się kroić. Ktoś wie dlaczego?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Gryką to Ty mnie zawsze kupisz, a jeszcze takim chlebkiem tym bardziej :D Odpowiedzi: 2 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Fonka 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Muszę koniecznie wypróbować przepis, dziękuję:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 21 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Wygląda super i ja chyba się również w nim zakocham więc biorę przepis do książki :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz