Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami. Przepis na bigos z podrobami wymyśliłam sama, nam posmakował, zachęcam do wypróbowania!
Bigos z podrobami
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg dowolnego mięsa
- 300 g ugotowanych żołądków drobiowych
- 300 g ugotowanych serc drobiowych
- 250 g wędzonego boczku
- 6 kiełbas
- 3 marchewki
- seler
- pietruszka
- 200 g suszonych grzybów
- 4 cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
- mały słoiczek łagodnego keczupu
- 3 liścia laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku - opcjonalnie
- kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg dowolnego mięsa
- 300 g ugotowanych żołądków drobiowych
- 300 g ugotowanych serc drobiowych
- 250 g wędzonego boczku
- 6 kiełbas
- 3 marchewki
- seler
- pietruszka
- 200 g suszonych grzybów
- 4 cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
- mały słoiczek łagodnego keczupu
- 3 liścia laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku - opcjonalnie
- kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.
Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.
Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe! Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 776

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 776

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 292



Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej, odciśniętej
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg dowolnego mięsa
- 300 g ugotowanych żołądków drobiowych
- 300 g ugotowanych serc drobiowych
- 250 g wędzonego boczku
- 6 kiełbas
- 3 marchewki
- seler
- pietruszka
- 200 g suszonych grzybów
- 4 cebule
- 1 łyżka suszonego majeranku
- koncentrat pomidorowy - ilość według uznania, u mnie przecier pomidorowy na zimę - link tutaj
- mały słoiczek łagodnego keczupu
- 3 liścia laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku - opcjonalnie
- kostka rosołowa lub 1 łyżka przyprawy typu jarzynka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.
Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.
Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe! Smacznego!
Smaczne śniadanie :)