Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam trochę inną wersję bigosu, bo z podrobami. Przepis na bigos z podrobami wymyśliłam sama, nam posmakował, zachęcam do wypróbowania!
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Składniki
Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie i pokroić na większe kawałki, wodę zostawić. Odciśniętą kapustę kiszoną zalać 1 litrem wody, dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liścia laurowe i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Kapustę białą poszatkować drobno, wrzucić do garnka i zalać 1 litrem wody, gotować do miękkości, odcedzić, wycisnąć.
Surowe mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do mięsa starty czosnek. Mięso podsmażyć na oleju. Ugotować żołądki lub serca osobno w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy typu jarzynka, wywar zostawić. Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko poddusić do miękkości na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić i zrumienić na oleju na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa i boczek.
Wymieszać kapusty z podrobami, mięsem, boczkiem, warzywami, cebulą, grzybami. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup, wodę od grzybów, wywar z podrobów, majeranek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić minimum na 3 godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą na całą noc. Smaki muszą się przygryźć, gotowe! Smacznego!