Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny gryczane to wegański przepis na wyjątkowo smaczne śniadanie dla całej rodziny. Są bezglutenowe, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu. Mąka gryczana ma dość charakterystyczny smak – ziemisty i orzechowy, który nadaje blinom wyjątkowego smaku i aromatu. Naturalnie danie można urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami – syropem, owocami, przyprawami.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 212
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25579
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 212
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25579
Składniki
Wymieszaj mleko, olej, wanilię w misce. Odstaw na bok.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając do ich połączenia.
Podgrzewaj patelnię przez 2 minuty. Nanieś na nią odrobinę oleju i rozprowadź.
Nakładaj po ok. 60 ml masy na jednego blina. Placki nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie.
Odwróć bliny po około półtorej minucie, kiedy na placku pojawią się bąbelki. Smaż po drugiej stronie przez kolejne 1,5 minuty.
Bliny gryczane układaj warstwowo. Podawaj polane syropem klonowym, z dodatkiem jabłek i cynamonu.