Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny gryczane to wegański przepis na wyjątkowo smaczne śniadanie dla całej rodziny. Są bezglutenowe, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu. Mąka gryczana ma dość charakterystyczny smak – ziemisty i orzechowy, który nadaje blinom wyjątkowego smaku i aromatu. Naturalnie danie można urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami – syropem, owocami, przyprawami.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Wymieszaj mleko, olej, wanilię w misce. Odstaw na bok.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając do ich połączenia.
Podgrzewaj patelnię przez 2 minuty. Nanieś na nią odrobinę oleju i rozprowadź.
Nakładaj po ok. 60 ml masy na jednego blina. Placki nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie.
Odwróć bliny po około półtorej minucie, kiedy na placku pojawią się bąbelki. Smaż po drugiej stronie przez kolejne 1,5 minuty.
Bliny gryczane układaj warstwowo. Podawaj polane syropem klonowym, z dodatkiem jabłek i cynamonu.