Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny gryczane to wegański przepis na wyjątkowo smaczne śniadanie dla całej rodziny. Są bezglutenowe, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu. Mąka gryczana ma dość charakterystyczny smak – ziemisty i orzechowy, który nadaje blinom wyjątkowego smaku i aromatu. Naturalnie danie można urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami – syropem, owocami, przyprawami.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 323
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3041
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 323
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3041
Składniki
Wymieszaj mleko, olej, wanilię w misce. Odstaw na bok.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając do ich połączenia.
Podgrzewaj patelnię przez 2 minuty. Nanieś na nią odrobinę oleju i rozprowadź.
Nakładaj po ok. 60 ml masy na jednego blina. Placki nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie.
Odwróć bliny po około półtorej minucie, kiedy na placku pojawią się bąbelki. Smaż po drugiej stronie przez kolejne 1,5 minuty.
Bliny gryczane układaj warstwowo. Podawaj polane syropem klonowym, z dodatkiem jabłek i cynamonu.