Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny gryczane to wegański przepis na wyjątkowo smaczne śniadanie dla całej rodziny. Są bezglutenowe, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu. Mąka gryczana ma dość charakterystyczny smak – ziemisty i orzechowy, który nadaje blinom wyjątkowego smaku i aromatu. Naturalnie danie można urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami – syropem, owocami, przyprawami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 260
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2185
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1779
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 498
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 260
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2185
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1779
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 498
Składniki
Wymieszaj mleko, olej, wanilię w misce. Odstaw na bok.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając do ich połączenia.
Podgrzewaj patelnię przez 2 minuty. Nanieś na nią odrobinę oleju i rozprowadź.
Nakładaj po ok. 60 ml masy na jednego blina. Placki nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie.
Odwróć bliny po około półtorej minucie, kiedy na placku pojawią się bąbelki. Smaż po drugiej stronie przez kolejne 1,5 minuty.
Bliny gryczane układaj warstwowo. Podawaj polane syropem klonowym, z dodatkiem jabłek i cynamonu.