Do góry

Śniadania Przepis na:

Blyskawiczny Chleb Orkiszowy Pelnoziarnisty

Blyskawiczny Chleb Orkiszowy Pelnoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 209

Po wyrobieniu ciasto od razu dajemy do piekarnika.Jest szybki do zrobienia,zdrowy i przepyszny!

Składniki

  • Keksówka na 1,5 l 28/11 cm
  • 350g maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 120g ziaren
  • 1 plaska lyzeczka soli
  • 350ml cieplej wody
  • 20g drozdzy
  • 2 lyzki soku z cytryny lub octu
  • troche masla do formy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Blyskawiczny Chleb Orkiszowy Pelnoziarnisty

Przygotowanie

  1. Drozdze rozprowadzamy w wodzie.Do maki dodajemy só,polowa ziaren i mieszamy .Nastepnie wlewamy rozczyn dobrze razem miksujemy i na koniec wlewamy sok z cytryny lub ocet.Keksówke smarujemy maslem i opruszymy ziarenkami.

  2. Ciasto dajemy do formy ,sypiemy reszta ziaren.Ziarenka za pomoca lyzki i cieplej wody "wciskamy" do ciasta i gladzimy,zeby nam podczas pieczenia lub krojenia nie spadaly.Nastepnie wlaczamy piekarnik 200 stopni góra/dól i pieczemy przez ok.50 min.
    Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń