Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody już minął ale z zamrożonych jagód także można upiec jagodzianki. Polecam bardzo smaczne bułeczki z jagodami leśnymi, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 840
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 239
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 61
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 840
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 239
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 61
Składniki
Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Przygotowujemy farsz z jagód. Składniki na nadzienie: 20 łyżek jagód leśnych łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru trzcinowego Wszystkie składniki mieszamy.
Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza , wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.
Smacznego :)