Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1433

Dodano:

Odsłon: 4093

Proste mięciutkie i wspaniałe bułeczki. Po ich zrobieniu usłyszałam od moich dzieci ,,rób zawsze te bułeczki bo są takie pyszne'' nic więcej nie muszę pisać :) Polecam

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki orkiszowej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • mleko do posmarowania bułek
  • dowolne ziarenka do posypania (można też pominąć)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki jogurtowe

Przygotowanie

  1. Mleko z jogurtem podgrzewamy, ma myć lekko ciepłe. Przelewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i wsypujemy 2-3 łyżki mąki. Przykrywamy aż zaczyn podrośnie.

    Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części.

    Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.

    Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół.

    Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami

    Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :)

    *Mąkę orkiszową możemy zastąpić mąką pszenną

    Przepis na 10-12 bułek

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń