Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe bułeczki na kefirze to bardzo smaczna propozycja. Polecam!
Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...
Odsłon: 125
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 703
Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...
Odsłon: 125
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 63
Polecam.
Odsłon: 703
Składniki
Do drożdży dodać mąkę, zawartość rondelka i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Gotowe podzielić na 12 równych części. Uformować bułeczki i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na ok. 30 min. do napuszenia. Wyrośnięte naciąć wzdłuż nożem i posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Smacznego!
Drożdże zasypać łyżką cukru i pozostawić do momentu aż się rozpuszczą. W rondelku mleko zagrzać z masłem, dodać pozostały cukier. Następnie ściągnąć z ognia i wlać kefir, po czym dodać jaja i całość wymieszać.