Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te bułeczki są pyszne i nie wątpię, że pokochacie je tak jak ja i moja rodzina. Zachęcam do ich upieczenia!
Przepyszne połączenie smaków.
Odsłon: 22
Proste do przygotowania, pełne smaku połączenie delikatnego mięsa z polędwicz...
Odsłon: 126
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 466
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 112
Przepyszne połączenie smaków.
Odsłon: 22
Proste do przygotowania, pełne smaku połączenie delikatnego mięsa z polędwicz...
Odsłon: 126
Gulasz ugotowany z łopatki wieprzowej podany z ugotowanymi ziemniakami i mary...
Odsłon: 466
Jej kremowość pesto z makaronem.
Odsłon: 112
Składniki
Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam drożdże. Wszystko razem zagniotłam na jednolitą masę. Po 10 minutach zagniotłam ponownie i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.
Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.
Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.