Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki z kapustą i pieczarkami

Bułeczki z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2737

Dodano:

Odsłon: 4420

Super śniadanie do pracy i nietylko

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • Jajko
  • żółtko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • białko
  • sól gruboziarnista
  • 500g kapusty kiszonej
  • średnia cebula
  • 15g pieczarek
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzec z cukrem, dodać 4 łyżki mąki i 50-80 ml cieplego mleka. Wymieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( około 25 min ).
    Przełożyć do miski, wyspać resztę mąki, sól, dodać roztrzepane razem jajko i żółtko. Wyrabiać stopniowo wlewajac pozostałe ciepłe mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Wyrobione gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ok 2 godzin

  2. Kapustę odcinać posiekać i obgotowac do miękkości. Mozna dodac ulubione przyprawy. Dokladnie przecedzić.
    Pieczarki posiekac i podsmażyć na maśle. Połączyć z kapustą dodać starta cebulę i śmietanę. Dokladnie wymieszać.


  3. Z wyrosnietego ciasta odrywac kawałki i lepic z nich podłużne bułeczki. Napełniać farszem i zalecić.

    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto z obu stron w tem. 180° przez ok. 30 min. W połowie pieczenia posmarować wierzch rozmaconym białkiem i posypać gruboziarnista sola.

    Smacznego

    Farsz mozna zrobic wedlugvwlasnego uznania zupelnie z innych skladnikow, moze byc miesny bądź z innymi warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń