Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z serem i prażoną cebulką to rewelacyjny pomysł na śniadanie czy kolację. Bułeczki są niezwykle mięciutkie i puszyste. Dzięki dodatku prażonej cebulki smakują rewelacyjnie.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1761
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1391
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1761
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2263
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1391
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta na bułeczki z serem i prażoną cebulką. Do misy wlewam ciepłe mleko oraz wodą. Zarówno woda jak i mleko nie może być gorące. Wkruszam drożdże a następnie dodaję cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut by drożdże zaczęły już pracować. Po tym czasie do zaczynu dodaję mąkę u mnie pszenna typ 500 oraz sól. Do ciasta wrzucam prażoną cebulkę i wyrabiam ciasto ok. 10 minut. Ciasto powinno być puszyste. Gdy jest już dokładnie wyrobione ostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie możemy przygotować już bułeczki. Piekarnik nagrzewam na 200 stopni bez termoobiegu. Z ciasta formuję bułeczki mniej więcej takiej samej wielkości. U mnie wyszło ich 9 lecz wszystko zależy od tego jak duże one mają być oraz ile macie ciasta. Tak przygotowane bułeczki smaruję mlekiem oraz posypuję serem żółtym. Ser wcześniej starłam na tarce o grubych oczkach. Nie piekę ich od razu tylko odstawiam jeszcze na ok. 15 minut by zwiększyły swoją objętość. Bułeczki piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po tym czasie bułeczki są gotowe. Są niezwykle puszyste i mięciutkie. Po dokładny przepis zapraszam na mój kanał na You Tube