Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z serem i prażoną cebulką to rewelacyjny pomysł na śniadanie czy kolację. Bułeczki są niezwykle mięciutkie i puszyste. Dzięki dodatku prażonej cebulki smakują rewelacyjnie.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 318
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27577
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 318
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27577
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8983
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 744
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta na bułeczki z serem i prażoną cebulką. Do misy wlewam ciepłe mleko oraz wodą. Zarówno woda jak i mleko nie może być gorące. Wkruszam drożdże a następnie dodaję cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut by drożdże zaczęły już pracować. Po tym czasie do zaczynu dodaję mąkę u mnie pszenna typ 500 oraz sól. Do ciasta wrzucam prażoną cebulkę i wyrabiam ciasto ok. 10 minut. Ciasto powinno być puszyste. Gdy jest już dokładnie wyrobione ostawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie możemy przygotować już bułeczki. Piekarnik nagrzewam na 200 stopni bez termoobiegu. Z ciasta formuję bułeczki mniej więcej takiej samej wielkości. U mnie wyszło ich 9 lecz wszystko zależy od tego jak duże one mają być oraz ile macie ciasta. Tak przygotowane bułeczki smaruję mlekiem oraz posypuję serem żółtym. Ser wcześniej starłam na tarce o grubych oczkach. Nie piekę ich od razu tylko odstawiam jeszcze na ok. 15 minut by zwiększyły swoją objętość. Bułeczki piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po tym czasie bułeczki są gotowe. Są niezwykle puszyste i mięciutkie. Po dokładny przepis zapraszam na mój kanał na You Tube