Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki do hot dogów

Bułki do hot dogów

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1532

Dodano:

Odsłon: 947

Bułki są naprawdę pyszne, mięciutkie i pulchne. Nie muszę chyba pisać, że nawet w najmniejszym stopniu nie dorównują tym kupnym. Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowych bułek, żeby później zachwycać się ich smakiem. To co? Robicie? :)

Składniki

  • 600 g. mąki pszennej
  • 30 g. drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • trochę mleka do posmarowania bułek
  • sezam do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki do hot dogów

Przygotowanie

  1. Drożdże wkruszyć do miseczki dodać cukier i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić
    na 15 minut żeby zaczyn podrósł.
    Do miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę.
    Wymieszać, następnie dodać jajko i na koniec olej. Wyrobić mikserem z hakami.
    W razie potrzeby można podsypać trochę mąką, ale nie za dużo.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-50 minut.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i podzielić na 6 części.
    Każdą część uformować na podłużną bułeczkę.
    Ja najpierw zrobiłam małą podłużną bułeczkę, a potem jeszcze rękoma turlałam
    jak wałeczek, żeby była dłuższa.
    Tak przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
    20-25 minut.

    Gotowe bułki wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń