Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne bułki na mące „00” (do pizzy)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10847
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6227
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13153
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4886
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10847
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6227
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13153
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4886
Składniki
Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę na pizzę, olej, sól, wyrośnięte drożdże i wodę umieszczam w misce, wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na gładką masę, podsypując jeszcze mąką pszenną typ 550. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut (żeby ciasto miało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni).
Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe kawałki i formuję z każdego kawałka kulkę. Następnie taką kulkę rozgniatam na placek o grubości około 1,5 cm (zdjęcie na samym końcu) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piekę bułki w 200 stopniach przez 15-17 minut, aż się zarumienią. I tym samym bułki na mące „00” są gotowe. Do tego dobre masło, dżem, miód, a może pomidor? Dodatki pozostawiam już Wam