Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków, piekę już od dawna. Jest pyszny. Pomyślałam, że skoro chleb, to czemu nie bułki. Pomyślałam i zrobiłam. Bułeczki wyszły super. Miękkie i pulchne.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 67
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 54
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 688
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 67
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 54
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 688
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać wodę z ogórków kiszonych i olej. Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 10 części. Z każdej części ciasta uformować bułkę. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować rozmieszanym jajkiem, następnie tępą stroną noża zrobić przedziałek, przez środek bułki.
Tak przygotowane bułki zostać jeszcze na 15 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.